Inför köp
I snickeriet har vi tillverkat och levererat över 500 växthus sedan 2004 och med det har vi fått många erfarenheter som vi kan använda för att guida er genom ert köp.
Det kan kännas överväldigande när man helt plötsligt får så många valmöjligheter.
- Storlek
- Murhöjd
- Materialval
- Färg & impregnering
- Glas eller isolerplast (isolerplast ingår i priset)
- Dörrplacering
- Spröjs, förmontering av nockbalk eller övriga tillval
- Hämta själv eller hemlevererat
Låt oss börja från början - Vad skall växthuset användas till?
Skall ni enbart odla eller skall det vara ett rum i trädgården eller en kombination av de två? Svaret på den frågan brukar ge svar på frågan om man skall ha glas eller isolerplast/kanalplast i sitt växthus. Kanalplasten är överlägsen för odling då man slipper kalkmålning och skugg-gardiner. Glaset är snyggare men kräver frekvent putsning för att hålla sig snyggt samtidigt som det kräver skuggning på sommaren. Svaret kanske är en kombination - Glas i vägg och isolerplast i tak. Att kombinera är helt fritt.
_______________________________________________________________
Hur stort skall växthuset vara?
När jag talar med mina kunder ett par år in i köpet är det vanligaste problemet: "Vi är jättenöjda, men...Vi kunde tagit en större storlek". Anledningen är att man inser hur gott det är med chili, paprikor, tomater, gurkor, physalis och vindruvor och samtidigt hur vackra änglatrumpeterna, pelargonerna, luktärterna och freesiorna är. Dessutom har man i pauserna upptäckt att det är väldigt behagligt att sitta inne i värmen i skydd från regnet, myggen eller blåsten - oavsett årstid.
När jag började 2004 så hade inte reglerna för friggebod vuxit till 15 kvm än utan det var max 10 kvm som gällde. Då sökte folk bygglov och byggde större direkt. När sedan friggebod blev 15 kvm så blev växthus 15 vår absolut storsäljare direkt - lite på bekostnad av platsen. Det går dock att förse ett mindre samhälle med grönsaker från ett växthus 15 - men det är ofta inte så mycket plats för kaffekopp, vinglas eller korsordstidningen då.
För kunder som tänker sig en mer begränsad odling, kanske i krukor eller spannar på ett snyggt golv av tegel eller betongsten. Ökad takvinkel för att det skall passa bättre med intilliggande byggnader. Glas överallt för att kunna njuta av stjärnorna och himlen. Till er är platsen sällan problemet såvida ni inte skall duka långbord och ha stora kräftskivan i växthuset. Många murar upp ett par sektioner på gaveln upp till nock och sätter in en kamin. Spröjsade rutor, låsbar dörr, oljedoppat svart eller rött. Växthus 15 eller 19 räcker längre.
Sammanfattningsvis:
Prioriterar du det praktiska och vill odla mycket? Mer isolerplast och större växthus.
Prioriterar du det estetiska? Mer glas och mindre växthus
_______________________________________________________________
Materialval:
Genom åren har vi byggt växthus i eller testat följande träslag: Ek, Ask, Douglas, Svensk och Sibirisk lärk, Röd Ceder, Accoya och Fur.
Kort slutsats: Svensk senvuxen fur - i vårt fall från Jämtland och Kåge.
I de allra flesta fall väljer kunderna det skyddsimpregnerade alternativet med ett oljedopp i pigmenterad träolja för att få bort den tråkiga grön-gula tonen som ett impregnerat virke får på ytan. Det finns mängder med kulörer att välja på men de vanligaste är de mörka kulörerna i grått, rött och svart (1831, 1817, 1836). De mörka kulörerna täcker bättre och varar längre.
Vårt skyddsimpregnerade virke uppfyller inte kraven för att kallas tryckimpregnerat virke enligt NTR-klassning då det ej kan absorbera några mängder impregneringsvätska p.g.a. naturliga fetter och hartser. Den enda inträngning som sker är i eventuell splintved och i det yttersta ytskiktet. på så sätt får samtliga delar ett bra rötmotstånd - naturligt eller tillsatt i kombination.
Impregneringsvätskan är vattenburen och har ett fixeringsdatum. Efter det datumet kan inte några skadliga ämnen lämna virket utan mekanisk åverkan - det är därför helt ofarligt att använda impregnerat virke.
De som önskar att måla sitt växthus själv eller önskar ett helt giftfritt alternativ väljer samma fina fur, men utan skyddsimpregneringen.
Vi bygger givetvis växthus i det träslag ni önskar med undantagen: Röd Ceder, Douglas och lärk.
Dessa tre träslag lämpar sig enligt oss inte till växthus. Svensk lärk har mycket lite rötmotståndighet och extremt korta träfibrer vilket gör att virkesdimensionerna blir allt för grova och det är därför växthus i lärk ofta har ett stålskelett - bärigheten är allt för dålig. Sibirisk lärk har vi valt bort p.g.a. avstånd och framförallt skövling utan återplantering.
Lärk kräver också oerhört mycket underhåll - oljning 2 ggr / år
Douglas rör sig för mycket och har ingen vinning mot furun.
Röd ceder rör sig för mycket och har för dålig bärighet i kombination med att det är svårt att få tag i rätt dimensioner på den Svenska marknaden just nu.
Accoya provade vi när det kom till Sverige. Vi har valt bort det av följande orsaker: Dålig bärighet, ej attraktivt utseende om det ej målas, märkliga vattenegenskaper, EXTREMT dyrt.
Ek/Ask: Vilken snickerifirma älskar inte dessa material? Vi gör det definitivt och vi använder det frekvent - men inte till växthus. Ett växthus i ek eller ask kräver mycket underhåll för att hålla sig snyggt. Det skall oljas noggrant två ggr per år och det kräver speciallösningar på infästning. Det blir också ett växthus i överdimension då bärigheten är sämre än furu. Det är dessutom väldigt kostsamt om virket skall vara av prima kvalitet och det är sällan vi får förfrågan om detta.
Är din dröm likväl ett växthus i Ek eller Ask? Då löser vi givetvis det.
_______________________________________________________________
Murhöjd:
Vilken murhöjd man väljer är till stora delar estetiskt. Man kan detaljgranska de termodynamiska egenskaperna och möjligtvis se en lite större värmebuffert i en högre mur men o andra sidan har man lite mindre solinstrålning med högre mur. De som verkligen vill fånga värmen murar ofta upp en mur upp till takfoten på norrsidan och de som verkligen vill lyxa till det murar upp ett par sektioner och installerar en kamin.
Den vanligaste murhöjden är 70 cm. Totalhöjden och takfotshöjden är samma på samtliga murhöjder : Högre mur - kortare vägg-glas och vice versa.
Önskar man att växthuset ger högre intryck eller man bygger i olika nivåer kan man mycket väl köpa ett växthus för 40 cm mur och placera på en 70 cm mur - Glöm dock inte bort att berätta det för oss så så kan specialanpassa dörrstolpar och dörrar så att de når ner till marken.
Material till muren medföljer INTE i växthusbyggsatsten, däremot får man en detaljerad murritning med samtliga mått även om man specialanpassar. Denna murritning använder vi sedan i tillverkningen för att säkerställa att växthuset passar muren.
_______________________________________________________________
Tillval och anpassningsmöjligheter:
- Spröjs - utanpåliggande spröjs i olika utförande.
- Flytt av dörr till gavel eller inom sektionerna på långsidan
- Låsbar dörr med handtag och låskista - Färg svart eller silver
- Förmontering av nockbalk - speciellt bra om man väljer glas i tak
- Oljedopp i dubbelpigmenterad träolja
- Sektionsmontering: enbart vid hämtning (stora sektioner) - För er i tidsnöd eller som ej finner hantverkare eller önskar olja & montera själv
- 4 mm härdat glas - Allt från 1 ruta till helt i glas. 6 mm isolerplast är standard i alla ytor och vad som ingår i priset.
- Ökad takvinkel. Standard takvinkel är 25° på de smala husen och 18° på de breda husen.
- Specialanpassad mur: Ingen merkostnad från vårt håll men vi behöver vara involverade i processen för att kunna anpassa till våra standardmodeller för att undvika ett helt specialanpassat hus - med prislapp därefter.
_______________________________________________________________
Jag är redo att lägga order - hur gör jag?
Om du önskar avbetalning:
Gör din beställning via webshopen och välj det betalningsalternativ som passar dig bäst. Klarna erbjuder avbetalningsplaner.
Om du vill betala mot faktura, efter leverans:
Maila in din beställning till order@glasbacken.se
Uppge:
Namn, adress, telefonnummer, e-post, samt eventuellt avvikande leveransadress.
Modell, murhöjd, var ni önskar eventuellt glas samt övriga tillval. Önskas oljedopp behöver kulören också anges.
Ni kan givetvis använda webshopen för att plocka ihop delar och få fram ett pris i varukorgen utan att gå vidare med ordern.
Vid minsta oklarhet: Ring 073-33 66 520 eller maila er fråga till info@glasbacken.se