Hälsosam investering

DemoEtt växthus kostar en hel del men ger också väldigt mycket tillbaka. Dels är det en ekonomisk investering men framförallt är det en plats att må bra på, en investering för det goda i livet. I ett växthus är det lätt att andas, det är behaglig temperatur och att se frön gro och komma upp ur jorden är väldigt rogivande och hjälper dig att koppla av en stund. Ett växthus från Glasbacken kommer att ge dig massor med goda stunder i din trädgård samtidigt som du kan förena nytta med nöje. Det blir allt vanligare att man odlar växter till sin trädgård och frukt och grönsaker hemma. Vårt klimat är dock inte tillräckligt varmt för att allt skall hinnas med under den relativt korta säsongen och då behövs ett växthus för att förlänga säsongen. Många av mina kunder kombinerar utrymmet i växthuset så att de både kan odla och använda sitt växthus som ett rum i trädgården. Om vi ska återgå till den ekonomiska biten så kostar som sagt ett växthus en hel del, men om du väljer att köpa det från Glasbacken får du ett unikt växthus som höjer värdet på din fastighet mer än ett massproducerat växthus i aluminium vilket ofta har ett betydligt högre inköpspris.

 

Växthus i trä

Alla växthus jag tillverkar är tillverkade i trä. Det träslag som används som standard är fur, och det har rötskyddsbehandlats genom tryckimpregnering. Att bygga växthus i trä har flera fördelar för dig som kund. Trä är ett levande material som har en inneboende känsla som aluminium och stål ej kan mäta sig med, kombinera detta med att du kan sätta din egen prägel på det genom målning eller oljning och du har ett två mycket tilltalande egenskaper. Dessutom är det så enkelt att montera något i ett växthus av trä. Livslängden är mycket lång och priset mycket konkurrenskraftigt. Växthusen är mycket stabila och tål tunga snölaster och kraftiga vindar vilket gör att de kan monteras var som helst i vårt land. Från Trelleborg i söder och upp till Finska gränsen finns växthus tillverkade i Vittskövle, 2 mil söder om Kristianstad i Skåne. Växthus har även levererats till Danmark och Norge.

Furu, lärk eller ceder?

Jag ska inte säga att jag har provat alla de traditionella träslagen men Obehandlad fur, tryckimpregnerad fur, svensk lärk och sibirisk lärk har jag hunnit arbeta med och utvärdera. Om man enbart skall se till hur ett virke är att berabeta hade jag nog enbart arbetat med den obehandlade furen från norra Sverige. Den har mycket täta årsringar och ligger bra till prismässigt. Sett ur ett miljöperspektiv är den i det närmaste idealisk då den endast fraktas inrikes och ej genomgår några särskilda behandlingar som kan dra ner miljöpoängen, tyvärr har den ingen tillfredställande motståndskraft mot röta, speciellt inte i så varma och fuktiga miljöer som ett växthus. Den går givetvis att behandla och skyddas mot röta men då försvinenr hela poängen med obehandlat. Det är här den tryckimpregnerade furun kommer in. Jag väljer samma fina tätvuxna fur och får den tryckimpregnerad i en av europas mest miljövänliga anläggningar. Allt sker inom Sverige och är kontrollerat av NTR - Nordiska Träskyddsrådet. Många väljer sedan att måla den, och välj då gärna en oljebaserad lasyrfärg.

Gällande lärken hade jag väldigt höga förväntningar när jag provade den svenska lärken men dessvärre blev både jag och mina kunder besviken på dess egenskaper. Den är av dålig kvalitet och besitter ej något bättre skydd mot röta än vad vanlig kärnfuru gör. Dessutom är den svår att hålla fräsch o snygg och den är ej heller lika hållbar i samma dimensioner som furen. Den spricker och slår sig också. Därför provade jag den sibiriska lärken och den skiljer sig markant från den svenska på flera viktiga punkter, dessvärre faller den bort direkt då den ur miljösynpunkt är helt "åt skogen".

Glas eller isolerplast?

Detta val styrs primärt av hur växthuset skall användas. Som standard är det alltid 6 mm isolerplast som ingår både i väggar och tak. Mot ett pristillägg som i dagsläget är 245 kr kan man byta ut plastskivan mot en 4 mm härdad glasruta på modellerna för mur. Önskar man glas i dörrarna tillkommer extrakostnad för dörrar anpassade för den extra tyngden. Dessa dörrar är försedda med träspeglar nedtill och kostar 1000 kr. Glasets huvudsakliga fördel är att man ser genom det, i övrigt förlorar det på alla punkter mot isolerplasten. Isolerplasten har bra glidyta för snö, den är mycket hållbar. Den kostar dessutom mindre och behovet av skugg-gardiner eller kalkpasta försvinner. Isolerplasten jag använder är gjord av Polycarbonat och har ett dubbelsidigt UV-skydd och har 10 års fabriksgaranti.

Att tänka på...

Det man skall planera för inför sitt växthusköp är vilken storlek man behöver, inte så litet att allt man kommer vilja ha i det inte får plats och inte så stort att det ser fel ut i trädgården. Nästa sak att ta ställning till är om man vill ha mur eller ej. De allra flesta av mina kunder kommer fram till att de vill ha mur. Anledningarna är många, den lagrar värme som sakta avges om nätterna. Det är snyggare och det skyddar den nedre delen av växthuset och gör det mer lättskött. När man väl bestämt sig för vilken modell och vilken storlek man vill ha är det dags att fundera på OM och VAR man vill ha isolerplasten utbytt mot glas. Nu är de stora valen gjorda. När väl beställningen är lagd och växthuset färdigt är du välkommen till Vittskövle att hämta det. Har du ingen möjlighet att hämta det kan det skickas med Schenker hemleverans, pris fås vid förfrågan.